Nedklottrad fastighet

14 december 2016

Text och foto: Helena Larsson

Längst ned på Bergsundsstrand finns ett hörn som är populärt bland graffitimålare. Under natten till onsdagen tillkom en ny stor målning. Fastigheten ägs av Lars Sahlborn Förvaltnings AB. Vad innebär det återkommande klottret för honom?

– Jag har tecknat ett avtal med en firma som rengör fasaden, det kostar ungefär 10 000 kronor per år. Det är onödiga utgifter, och sliter på fasaden. Med det har blivit bättre sedan vi började rengöra direkt. Det är väl inte lika intressant längre, säger Lars Sahlborn.

Han berättar att polisen tidigare grep en av klottrarna, som dömdes till 15 000 kronor i böter. Det visade sig att han redan hade tjugo trettio liknande förseelser på sitt samvete och ingen förmåga att betala.

– Jag tycker det är meningslöst med böter, ekonomiska krav kan inte hjälpa, det vore bättre med samhällstjänst som kanske skulle få dem att tänka till, säger Lars Sahlborn.

Fastighetsägarföreningen har kommit överens med Stockholms stad om att ta bort klotter så fort som möjligt, i övrigt får de ingen hjälp av staden med klottersanering.

– Privata fastighetsägare kan anmäla klotter, men de ansvarar själva för att det tas bort, säger Anders Göransson, ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Juli 2013
Januari 2014
Juni 2014