Paddling för nybörjare

bkpam2177809_dsc_08761

Juli 2016. Text och foto: Helena Larsson

– Spetsen på bladet uppåt, den urgröpta sidan mot dig. Sväng med pedalerna, om du trycker på höger pedal svänger kajaken åt höger. Paddla bakåt för att stanna. Ha lätt böjda knän, rotera med hela överkroppen. Håll till höger i kanalen. 

Jonathan Roos har genomgång för nybörjare på Långholmens kajak, som ligger alldeles intill Långholmsbron. Femton deltagare på kvällens kurs lyssnar uppmärksamt, bland dem Louise Jansson och Hanna Lindoff Duprez från Sundbyberg som ska ut för första gången. 

– Det ska bli roligt att se staden från vattnet, säger de och väntar på sin tur att kliva i varsin kajak. 

Just att stiga i kajaken är egentligen det enda som kan vara lite knepigt, annars är det inget som är svårt, det är lugna vatten här och kajakerna är stabila, berättar Anton Lindell, delägare i företaget. 

Långholmen kajak är nu inne på femte säsongen. Tanken är att alla ska kunna ta sig ut. Den som hyr kajak i två timmar hinner paddla runt Reimersholme eller Långholmen. Lånar man kajak under en hel dag kan man ta sig ända till Drottningholm.

– Det går att komma upp i 7-8 knop, genomsnittsfarten ligger på 5 knop, säger Anton Lindell. 

I nybörjarkursen ingår balans- och paddlingsövningar och gemensam tur runt Reimersholme och Långholmen. Den som vill kan avsluta med kamraträddning. Det innebär att man frivilligt kastar sig i sjön medan en kamrat håller i kajaken så att man kan ta sig upp i den igen.

– Det kan vara bra att öva på det, då känner man sig tryggare och vet att man inte kan fastna i kajaken. Och det är skönt i vattnet, 23 grader, meddelar instruktören Jonathan Roos uppmuntrande. 

Drygt två timmar senare kommer gruppen glidande tillbaka i kvällsljuset. Hanna och Louise är uppspelta och genomblöta efter att frivilligt ha vält båten.

– Det var jättetrevligt. Nu är det bara att köpa en kajak, säger de glatt.

Hanna Lindoff Duprez är redo för avfärd.
Hanna Lindoff Duprez är redo för avfärd.
Balansövning
Balansövning
Närkontakt med träbåten Tuttan i Pålsundskanalen.
Närkontakt med träbåten Tuttan i Pålsundskanalen.
Efter två timmars kurs inklusive paddling runt Långholmen är gruppen tillbaka vid bryggan.
Efter två timmars kurs inklusive paddling runt Långholmen är gruppen tillbaka vid bryggan.
Hanna Lindoff Duprez och Louise Jansson har badat med kläderna på. -Vi provade kamraträddning, säger de två vännerna och ser nöjda ut.
Hanna Lindoff Duprez och Louise Jansson har badat med kläderna på. – Vi provade kamraträddning, säger de två vännerna och ser nöjda ut.