Hur går ni?

http://stockholmskallan.stockholm.se/post/29571

Bild från journalfilmen Kinografen - SF 2183

Kära grannar,

Hur går ni? Går ni bra?

Ja, hur går vi allihop? Går vi på samma sätt nu som för hundra år sedan? Titta på filmen från Stockholmskällan som visar en ständig ström av fotgängare på Kornhamnstorg 1913. Jag kanske inbillar mig men jag tycker att personerna i filmen går på ett annat sätt än vi gör i dag; långa steg, svängande armar, avslappnade axlar, effektivt men samtidigt lugnt. Man kommer fram när man kommer fram, helt enkelt.

Titta på de två vännerna som dyker upp i slutet av filmen, i armkrok med hattarna på sned. Eller familjen med barnen som vänder tillbaka och går förbi den fascinerande kinografen en gång till. Tänk på Hjalmar Söderbergs och August Strindbergs huvudpersoner som går fram och tillbaka över Stockholm, vart de ska, om så till ett möte med redaktören eller till kärestan. Att gå var det reguljära transportsättet, det var bara att knata på i rejäla skodon; fotgängarna ägde gatan.

Jag vill inte romantisera över svunna tider, bara konstatera att det var ett annat gatuliv och en annan slags närvaro på Kornhamnstorg för hundra år sedan. Och mer fjädring i stegen.

Högaktingsfullt,

Den ofrivilliga portvaktskärringen