Mer än ett badhus

Anna-Karin Thuresson, Slipgatan, deltar i en ljusmanifestation för att rädda Liljeholmsbadet.
Anna-Karin Thuresson, Slipgatan, protesterar mot nedläggningen av Liljeholmsbadet.

Text och foto: Helena Larsson

En ljusmanifestation för Liljeholmsbadet hölls i söndags kväll. – Det här är en kulturell institution, alla trevliga vänner som man lärt känna här är nu någon annanstans, säger Anna-Karin Thuresson, som saknar badet sedan det stängde i höstas.

Bonjour! Hillevi Wennström och Anna-Karin Thuresson är glada över att återses och hälsar glatt på franska. De brukar träna på franska språket när de träffas. De har lärt känna varandra på Liljeholmsbadet där de har simmat två gånger i veckan i flera år, tills det oväntat stängde i höstas. Nu deltar de i en ljusmanifestation för att protestera mot nedläggningen och privatiseringen.

– Jag klarar mig, men känner sympati för de handikappade och äldre. De har rört sig här och fått någon att prata med, säger Anna-Karin Thuresson.

–  Och det är trettio grader varmt i vattnet, inflikar Hillevi Wennström som bor i Gröndal och har simmat här sedan 1992. Det blir många längder för att simma femhundra meter två gånger i veckan, då bassängen endast är sjutton meter lång. Det är bara att räkna. Hon säger att badet har varit en social och anspråkslös samlingspunkt, som nu har fått sina kontaktnät sönderslagna. Även många invandrarkvinnor har badat här när det har varit öppet enbart för kvinnor på måndagar. Det kan man tycka vad man vill om, säger Hillevi Wennström, men hit kunde de gå.

– En vecka innan det skulle öppnas igen efter sommarstängningen läser vi i tidningen att det är stängt. Året innan gjordes renoveringar, allt tydde på upprustning. Nu talas om privatisering, men om kommunen själva tar hand om badet kommer upprustningen dem till godo. Det är så mycket som privatiseras, säger Hillevi Wennström, som befarar att det inte kommer att bli lyckat om en privat aktör tar över.

Hans Carlson håller med. Han har hört att någon planerade att göra en bar av badet. Det gillar han inte. Om det blir privat går det inte, enligt honom. Han säger att Liljeholmsbadet är en institution, att det är personligt och mysigt. Därför är han och många andra av badets vänner här med ljus och lyktor i kväll.

dsc_01421

Liljeholmsbadet är ett pontonbadhus som har legat i Hornstull sedan 1930. Det har reparerats flera gånger under årens lopp. Sommaren 2016 upptäcktes så omfattande skador i badets betongfundament att fastighetskontoret beslutade om stängning tills vidare på grund av säkerhetsriskerna.

Staden har avsatt medel för att utreda badets framtid. Tänkbara alternativ är att renovera, bygga en replika eller att sälja.

"Liljeholmsbadet är stängt på obestämd tid"
”Liljeholmsbadet är stängt på obestämd tid”